2014. január 24., péntek

Börtönlátogatás a Špilberkben



Másnap ennek a nagy tanulásnak semmi eredményét nem láttam. Ennek ellenére átmentem a teszten, C-vel, ami annyira nem is rossz eredmény. Meglepően gyorsan kijavították, így délután már mindenki nyugodtabb szívvel vehetett részt az aznapi programon.

A Špilberk vár szerény véleményem szerint nem tartozik a város legszebb látnivalói közé, habár éjszakai kivilágításban valóban impozáns látványt nyújt. Belülről azonban kevésbé szórakoztató. Leginkább a kilátás miatt érdemes oda fölzarándokolni, és körbenézni, ám sajnos, mint már említettem, az időjárás nem sokat enged látni Brno szépségéből…
Meg kellett várni a csapat azon felét, akik, bérletük nem lévén, gyalog közelítették meg a helyszínt, így közben volt alkalmam lőni néhány képet is:

Először nem értettük, mint keres itt egy francia ipse,  szobra, de mint, megtudtuk, ő szervezte meg a város védelmét a svéd támadások ellen a harmincéves háború alatt.  
 




Ezután bezsúfolódtunk az előtérbe, ahol a jegypénztárak voltak. Itt készülhetett el az első csapat-fotóm is. Javier (legmagasabb, leghátul) rögtön lelkesen elkezdett integetni, és Chris is nekiállt pózolni, másoknak nem igen tűnt fel Paparazzi - tevékenységem.
A Špilberk vár alapjait a 13 század második felében rakták le, azóta számos átalakításon átesett, attól függően, éppen milyen célra szolgált. A 17. századtól kezdve vált igazán katonai létesítménnyé, II József korától kezdve pedig a legveszedelmesebb gonosztevők, illetve a Habsburg uralom ellenlábasainak börtönéül szolgált. Az utóbbiakat némileg „komfortosabb” körülmények között, a felső szinteken szállásolták el, még a kazamatákba a közönséges bűnözők: gyilkosok, tolvajok, gyújtogatók kerültek. 1855-ben, Ferenc József császár uralma alatt aztán kivonták a forgalomból. A kazamatákhoz számos rémmese és legenda fűződik, ezeket az idegenvezetőnk feltűnő élvezettel adta elő nekünk. Volt például állítólag egy csatorna, tele kiéheztetett patkányokkal, akiknek időnként egy-egy elítéltet „szolgáltak föl” vacsora gyanánt… Konkrét bizonyítékot nem találtak rá persze…
Maga a börtön-túra nem volt valami izgalmas, ráadásul rohamtempóban kellett végigvergődni rajta. Komolyan attól tartottam, hogyha leállok fotózni meg bámészkodni, akkor bizony elvesztem a csapatot. Bár, nem volt túlságosan sok érdekesség, a szokásos dolgok: viaszbábuk korhű ruhában, melyek a rabok életvitelét voltak hivatottak bemutatni a közönségnek, kínzókamra, meg hasonlók. Jobbára, sötét, alacsony folyosókon kavarogtunk, onnan nyíltak a cellák, melyeket stílusosan berendeztek a látogatók számára. 
 Az egyik „lakó” épp magányosan vacsorázgatott, amikor bekukkantottunk hozzá:

 
Ezt a komoly fickót a papirossal az asztalán nem akartuk túl sokáig zargatni…




Aztán egyik szárnyból a másikba menet készítettem néhány kinti képet is:





Hmmm… nem épp a legkényelmesebb alvópozíció, az már biztos…






Valószínűleg ő sem élvezte túlságosan a Špilberk vár vendégszeretetét…


Aztán kint bevártuk egymást, de már igen erősen sötétedett, úgyhogy nemigen gyönyörködhettünk a város panorámájában. 





Innentől szabad-program volt, körbe lehetett sétálni, nézelődni, ötkor már zártak, úgyhogy alapból nem sok időnk volt, mivel jóval fél négy után kezdtük a programot. Emlékszem, Ritáva, Maiaval meg Chris-szel lemaradtunk fotózkodni, bámészkodni. Aztán egyszerre csak azon kaptuk magunkat, hogy a csapat sehol, a tanárunk, Eva szintén felszívódott, és nagyjából tíz percünk van, ha nem akarunk mi is a Špilberk foglyaivá válni. Kissé elkedvetlenített a dolog, picit meg is ijedtem, pedig az elején még azon poénkodtunk az észt lánnyal meg a spanyolokkal, hogy milyen ideális hely ez a horrorfilmhez: egykor börtönként szolgáló erőd, földalatti kazamaták, rémmesék, rohamosan sötétedik, és egyesek eltünedeznek a csapatból…

Szerencsére nem volt ennyire aggasztó a helyzet, hamar megtaláltuk a kijáratot, és felhívtam Ainot, hogyha lehet, valahol ugyan várjanak már be bennünket. Azért picit rosszul esett, hogy otthagytak minket, mint eb a kakit, meg aztán elég fura, hogy Evára vagyunk bízva, de távozáskor meg se nézi, hogy megvan-e mindenkit, ok, hogy felnőttek vagyunk, de valamennyire mégiscsak ő felel értünk. Egyébként ez az „otthagyjuk egymást a francba” – mentalitás úgy általában jellemző a csapatra, órák után is, meg szünetekben mindenki szétspriccel, vagy egyedül, vagy a maga kis társaságával, elég fura, hogy ennyire nem törődünk egymással.

Hogy kiheverjük a „megpróbáltatásokat”, Aino, Chris, Noora, Ines és jómagam a közeli, barátságos kis étterem felé vettük az irányt, és hamarosan feledtünk a hideget, meg az egyéb kellemetlenségeket… ;-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése